četrtek, 24. oktober 2019

Ljubezen v Veroni

oktober 2019

Petra, Dani in Mirjana

prevoz do Verone z avtom, po mestu peš

Verona je bila nenačrtovana destinacija, odločitev za obisk je padla v zadnjem trenutku, ko smo se vračali iz Ligurije. Zato bom čisto iskrena, popolnoma nepripravljena sem bila. Še dobro, da stric Google hitro ponudi rešitev. Vprašanje "What to see" običajno zadostuje za najnujnejše informacije. Vse ostalo, doživetja, vtisi, izpolnjena (ali ne) pričakovanja... so druga zgodba.

Glede na to, da je bila nedelja, večjih težav in gužve na avtocesti ni bilo. Dokaj hitro smo se pripeljali do centra in parkirni prostor dobili ob starem mestnem obzidju, nedaleč stran od arene in vseh najpomembnejših stvari, ki si jih je v Veroni vredno ogledati. Parkiranje z Easypark aplikacijo je postalo enostavna in priročna rešitev. Nič več ni potrebno iskat drobiž, parkirni avtomat..., program sam poišče cono parkiranja, označi se želeni čas postanka in stvar je rešena!

Znamenitosti v Veroni, ki jih ne gre spregledati:
- arena, ki je tretja po velikosti od še zadnjih nekaj ohranjenih rimskih amfiteatrov. Precej poškodovana je bila v potresu v 12. stol., zato je od nekdanjih štirih veličastnih vhodov stoji le eden, delno porušen, manjkata tudi vrhnji dve nadstropji. V poletnih mesecih je arena prizorišče koncertov in oper. Najbolj poznana je uprizoritev Aide. 


- Juliet' s house, z znamenitim balkonom. Skoraj vse v zvezi s hišo je fikcija. Balkon je bil dograjen v začetku 20. stoletja, Julijin kip je bil dodan še kasneje. Vendar je ljudem všeč ljubezenska zgodba in običaji, povezani s krajem. Srečo v ljubezni naj bi prinašalo dejstvo, da se dotaknemo Julijinih prsi. Fotografiranje na balkonu je tudi skorajda sestavni in obvezni del obiska. Stene in celotno dvorišče je popisano in polepljeno z listki in sporočili. Največja ljubezenska zgodba in ideja za film, posnet leta 2010, z naslovom Letters to Juliet. Posneto na lokacijah v Veroni in okolici.



- Castelvecchio je obnovljena palača z muzejem. Gre za zbirko orožja, slik in kipov. Predvsem pa je z obzidja in mostu - Ponte Scaligero, ki je sestavni del objekta, čudovit razgled na mesto in reko Adižo.
Castelvecchio

- Piazza dei Signori, tudi Piazza Dante, ki skupaj z sosednjo Piazzo delle erbe tvori največji trg v Veroni. Najlepše in najpomembnejše palače z čudovitimi arkadnimi hodniki najdete tukaj. Na trgu je polno restavracij, barov, splača se poiskati sladoledarno Savoia, z (morda) najboljšim domačim sladoledom, ki ga delajo že od davnega leta 1939. 




- Torre dei Lamberti, ki se dviga 84 metrov visoko v nebo in je idealna točka za razgled na celo mesto. Nahaja se v zgornjem levem kotu glavnega trga (Piazza dei Signori).


- stopnišče Scala della Ragione, ki je priljubljena photo shooting točka za mlade pare, ki se (bodo) poročili. Celoten trg in okolica palače sta čudovita.



Stroški obiska?
V glavnem gre največ denarja za vstopnine; v muzej Castelvecchio, v Julijino hišo, na stolp, vstopnina za areno. Nekaj nanese tudi parkirnina, pokušina sladoleda, morda kakšne tipične lokalne jedi... En dan, preživet v Veroni je dovolj za center in znamenitosti. Morda je priročno kombinirat postanek še za dan ali dva na Gardskem jezeru. Ali tako kot mi, ki nam je bila na Verona na poti domov.


Vtisi?
V Veroni je v glavnem vse povezano z Romeom in Julijo. Verjetno je za nezahtevnega turista zgodba dovolj prikladna in prikupna in s katero se destinacija promovira in prodaja. Vendar ponuja veliko več. Ni le naključje, da je stari del mesta, z vsemi zgodovinskimi zgradbami, zaradi njihove vrednosti in pomena, uvrščen v Unescov seznam kulturne dediščine. Arena je vredna ogleda, vendar bo na tiste, ki so že obiskali Kolosej v Rimu ali nam bližjo Puljsko areno, pustila mlačen vtis. Name so naredile največji vtis krasne meščanske hiše in palače na glavnih trgih. Za koga bodo mogoče pomembnejše umetnine v galerijah in muzejih. Skratka, Verono se lahko postavi ob bok vsem "velikim"; Firencam, Pisi, Rimu... seveda je veliko manjša, vendar pravi biser. 



Kmalu pride... spletna stran www.photobetravelers






Ni komentarjev:

Objavite komentar