četrtek, 26. september 2019

Skrivnostni Paški trikotnik

Nikoli ni bilo pravega časa, pred nekaj dnevi pa so se nam stvari obrnile tako, da smo se odpravili pogledat, kakšen v resnici je.



Ko smo v Novalji spraševali za Paški trikotnik, so se nam domačini le nasmihali in zamahnili z roko, da je vse skupaj potegavščina. 
Malo po navodilih, malo po slikah iz interneta, smo se odpeljali poiskat ta skrivnostni kraj. Navigacija nas seveda ni pripeljala nikamor, zato smo v Zubovićih ponovno vprašali, kam moramo. Od prijaznega gospoda smo končno dobili točna navodila in dejansko brez njegove pomoči kraja najbrž ne bi našli. Tabla je iz glavne ceste odstranjena, oznake in markacije razbite. 
Dostop z avtom je mogoč samo še nekaj deset metrov višje iz glavne ceste, kjer smo parkirali. Naprej pa peš, še približno dobre pol ure zmerne hoje navkreber je. Imeti je potrebno dobro obutev, zaradi slabo vhojene poti in ostrega kamenja. 
Markacije so se po prvem delu povsem izgubile, le nakazana pot in pohojeni grmički so nam pomagali pri orientaciji. 






Paški trikotnik je dejansko formacija kamnin, ki se od okolice razlikujejo po barvi. Oblika najbolj spominja na odtis likalnika in je velikosti 32 x 32 x 22 metrov. Pred leti (1999) je trikotnik opazil geometer iz Zadra. Raziskava kamnin je pokazala, da je bil prostor podvržen izredno visoki temperaturi, kar je moč opaziti že na kraju samem. Kamnine so, kot bi bile stopljene, na kraju je več velikih razpok zemlje in ožganine. Seveda ljudje potem dodajo svoje... Na vrhu hriba, ob trikotniku, postavljajo piramide iz kamenja, puščajo podobice in križe, pišejo sporočila nezemljanom...







Osebno sem občutila kraj precej drugačen. Vibracijo posebne energije. Presojo, kaj skrivnostna formacija kamenja je, prepuščam strokovnjakom in tistim, ki se s takimi pojavi ukvarjajo profesionalno.
Name je naredil kraj poseben vtis. In pa mogoče nasvet za dvomljivce; če nič drugega, z vrha je čudovit razgled na celoten otok Pag in Velebit.




p.s. pravi datum za obisk bi moral biti 19.9.19, ampak nam ni ratalo..., zato dan prej :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar